PRAKTIJK VOOR

MONDHYGIËNE

S. Harmsen

Adres

Bovenmaatweg 60
1274RM Huizen

Contact

E-mail

info@praktijkvoormondhygieneharmsen.nl

Behandelingen voor mondhygiëne

Gebitsreiniging

* Voorlichting en advies over mondverzorging en voeding

* Tandplak en aanslag verwijderen

* Tandsteen verwijderen

* Polijsten gebitselementen

Naast het dagelijks zelf reinigen van uw gebit is het toch noodzakelijk om ook regelmatig een afspraak bij uw mondhygiëniste te maken. Met poetsen maakt u wel een deel van uw gebit schoon maar een tandenborstel komt niet overal.

Voorlichting en advies:

In de praktijk kunt u voorlichting krijgen over bepaalde voedingstoffen en wat de effecten zijn op uw gebit. Daarnaast kan de mondhygiënist u voorlichting geven over de totale mondverzorging waarmee u zelf kunt bijdragen aan een gezonde en frisse mond.

Tandplak en aanslag verwijderen:

Tandplak ontstaat uit speeksel en etensresten en bestaat uit eiwitten en bacteriën en is herkenbaar als een kleverige wit gele laag op uw tanden. Als u deze plak niet laat verwijderen wordt het tandsteen. Tijdens de behandeling wordt de plak en eventuele aanslag verwijderd, ook op plaatsen waar u zelf niet kunt reinigen.

Tandsteen verwijderen:

Wanneer plak eenmaal tandsteen is geworden kunt u dit zelf niet meer verwijderen. Tandsteen zelf heeft een ruw oppervlak waardoor het makkelijk weer nieuwe plak vasthoudt.

Overal waar plak en speeksel komt ontstaat tandsteen. Vooral op plaatsen als tussen tanden en kiezen, onder uw tandvlees of de kroonranden blijft ook na zorgvuldig poetsen plak of tandsteen achter. Tandplak en tandsteen zijn de oorzaak van andere klachten als bloedend tandvlees en gingivitis (ontstoken tandvlees)

Het verwijderen van tandsteen kan met een ultrasoon apparaat of met de hand. Na het verwijderen voelen uw tanden weer glad en schoon aan.

Polijsten gebitselementen:

De laatste behandeling van het reinigen van het gebit is het polijsten van uw tanden en kiezen. Met polijstpasta, borsteltje en cupje worden eventuele verkleuringen in uw gebit weggehaald en gaat u met een frisse mond de deur weer uit.

Met een schoon gebit, zonder plak en tandsteen heeft u gezonder tandvlees en daardoor minder kans op tandvlees problemen en cariës (gaatjes).

Preventie

* Voorlichting en advies over mondverzorging en voeding

* Sealen

* Fluoridebehandeling

Voorkomen is beter dan genezen geldt ook voor uw gebit. Na het reinigen van uw gebit kan de mondhygiënist u helpen om uw gebit langer te beschermen tegen tandplak en tandsteen.

Voorlichting en advies:

In de praktijk kunt u voorlichting krijgen over bepaalde voedingstoffen en wat de effecten zijn op uw gebit. Daarnaast kan de mondhygiënist u voorlichting geven over de totale mondverzorging waarmee u zelf kunt bijdragen aan een gezonde en frisse mond.

Sealen:

Vooral bij kinderen is het zeer nuttig om kiezen die net doorbreken te sealen. Hierbij wordt een dun laagje kunststofhars in de diepere groeven van de kiezen aangebracht. Juist op deze plaatsen komen tandenborstels niet of nauwelijks en ontstaan daardoor eerder gaatjes. Door het sealen blijven deze groeven schoon en heeft cariës geen kans.

Fluoridebehandeling:

Vooral bij kinderen van 6 tot en met 16 jaar zorgt een fluoridebehandeling voor een sterker gebit De fluoride maakt de maakt de tanden harder waardoor ze minder gevoelig zijn voor gaatjes.

Screening tandvlees

* Pocketmeting en Parodontiumstatus

* Bacterieel onderzoek

De mondhygiënist krijgt door de screening van uw gebit een totaaloverzicht van de status van uw gebit en kan hierdoor mogelijke probleemgebieden in beeld krijgen en daar een behandelplan voor op stellen.

Pocketmeting:

Met een zogeheten pocketsonde meet de mondhygiënist de ruimte tussen het tandvlees en het tandoppervlak. De uitkomsten hiervan worden vastgelegd in een pocketstatus. Deze status wordt uitgebreid met het in kaart brengen van recessies (teruggetrokken tandvlees), wortelsplitsingen en mobiliteit van tanden en kiezen. Samen vormen deze verschillende waarden de parodontiumstatus.

Bacterieel onderzoek:

Indien er een vermoeden bestaat dat problemen in uw mond veroorzaakt worden door een ziekmakende bacterie kan de mondhygiënist een kweek afnemen. In het laboratorium wordt deze kweek beoordeeld en binnen een week krijgt u daarvan de uitslag.

Als het vermoeden wordt bevestigd en uw heeft een ziekmakende bacterie dan krijgt u een kuur voorgeschreven.

Nazorg

Wanneer u een behandeling heeft ondergaan vinden wij het belangrijk om uw gebit na een periode weer te zien. Zo kunnen wij de voortgang monitoren en zien of de behandeling het gewenste effect heeft gehad of als dat niet het geval is welke vervolgstappen nodig zijn om u uiteindelijk aan een gezond gebit te helpen.